Borçlar Hukuku Özel Hükümler - Pratik


A, gazetelere verdigi ilanda şehrin gelişmekte olan yöresinde iki parsel tarlasını satmak istediğini acıklamıştır. Bunlardan cadde uzerinde olan  parsele talip olan B, A ile 3.1.2005 tarihinde bu parseli 400.000 TL ye satın alma konusunda anlaşmıştır. Ancak ; tapuda yapılan satış sırasında B, her iki parseli birbirine karıştırmış, B'nin beğendiği cadde üzerindeki parsel icin degil, bunun arkasında kalan parsel için yapılmıştır. B aradan iki yıl geçmesine rağmen tarlanın fiyatında herhangi bir artış olmadığını görünce onu satmaktan vazgeçerek ekim yapmaya karar vermiştir. Ancak B'nin tarlayı sürmeye başlaması üzerine , A onun aleyhine müdahalenin men’i davası açmış, B'ye ekim yapmak istediği parseli değil, onun arkasında kalan tarlayı sattığını savunarak davayı kazanmıştır. B, 2.10.2007 tarihinde yaptıgı bu yanlışı farketmiş, ve bu bölgede tarla fiyatlarının da %30 oranında düştüğünü iddia ederek sözleşmenin iptalini ve ödediği bedelin iadesini istemiştir. A ise B ye verdigi cevapta Bnin  esasen satın almak istediği parseli teslim etmeye hazır olduğunu, B'nin kanunen öngörülen süreyi kaçırdığı için satış bedelinin iadesini talep edemeyeceğini bildirmiştir.
  1. B sözleşmenin iptalini Anın hilesine dayandırabilir mi ?
Hayr. A herhangi bir hileye başvurmamıştır. Hata tapuda yapılmış. Ve A, bu hatayı ancak tarla kullanılmaya başlandığının akabinde fark edebilmiştir. Burada bir hile mevcut değildir. 
  1. B sözleşmenin iptalini hata hükümlerine dayandırabilir mi ?
Evet dayandırabilir. .Çünkü ; B bu sözleşme sonunda zarar etmiştir. Bu olan ‘Beyanda Hatadır’ ve kanun koyucu bu halleri öngörmediği için hakimin yorumuna bakılır. Ben hakim olsaydım burada hatanın mevcut olduğunu ve sözleşmenin bağlayıcı olmadığı kararını verirdim.
  1. Anın dava açma süresinin dolduğuna dair savunması haklı mıdır? Bu sürenin niteliği nedir ? 
Hataya karşı herhangi bir süre belirlenmemiştir. Dolayısıyla bir dava açma süresi yoktur. Olsa bile tarafların ileri süremesi abestir. Hakim kendiliğinden dikkate alır. YANLIŞ. Öğrendiği andan itibaren 1 yıl. Her halükarda 10 yıl.
  1. B, sözleşmeyi hata nedeniyle iptal ettirebilirse A ondan arsa fiyatlarındaki düşüş nedeniyle uğradığı zararı tazmin ettirebilir mi ?  
Ettirebilir. çünkü... ? Yazmamışım.
  1. A'nın, B’nin beğendiği parseli teslime hazır olduğunu bildirmesine rağmen, B sözleşmenin iptalini sağlayabilir mi? 
Sağlayamaz. Çünkü sözleşme burada rahatlıkla düzeltilebilecekken ve B'nin ve A'nın herhangi bir haksal kaybı olmayacağından sözleşme iptal edilmeyip, düzeltilmelidir.
  1. B tarlanın fiyatının artacağını düşündüğünü, buna rağmen %30 azaldığını ileri sürerek sözleşmenin iptalini sağlayabilir mi? 
Sağlayamaz çünkü B bu olanları görüp, bu olacakları göze almıştır ve olacakları bir bakıma kabullenmiş durumdadır.


Yorumlar