Empati - Misafir Odası


Empati kişinin kendisini başka birinin yerine koyabilmesidir kısaca. Tanımı kolay olsa da kendilerini yaşantımızda uygulamak zordur çoğu zaman. Birinin bir derdi olduğunda seni çok iyi anlıyorum deriz ama  bu söz sadece seni avutmak için kullanılmıştır. Hangi durumlarda tam anlamıyla mana bulur bu söz? Elbette aynı tecrübelerden, aynı sıkıntılardan, aynı ötekileştirmelerden, kimi zaman aynı zulümlerden geçmişseniz empati tam anlamıyla kurulur. Ancak şunu belirtmek isterim ki empati kurmak ya da başkasını anlamak için aynı tecrübelerden geçmeyi beklememek gerekir. Bu nedenle kişiyi kendi koşullarında değerlendirip onun bulunduğu durumu anlamaya çalışmak büyük bir erdemdir kanımca.

Mesleğim gereği “suçlu” diye tabir edilen insanlarla içli dışlıyım. Vatandaşların çoğunun bize dillendirdiği cümle “şimdi sen suçluyu mu savunacaksın” Bizim derdimiz suçluyu suçsuz hale getirmek değil. Suçlu diye dışladığınız insanlar hangi duygularla, kendilerinde olmayan hangi imkansızlıklardan ötürü  bu suçu işlemeye itildi bu durumu anlamak gerekir öncelikle. Suçlunun içinde bulunduğu durumları tam manada anlayabilirsek onları savunmakta o derece kolay olacaktır. Mesela bir insan kendini ve yakınlarını o an söz konusu olan ölümcül bir açlıktan kurtarmak için hırsızlık yapıyorsa merhamet mi yoksa ceza mı görmeli sizce? Siz o şartlarda olsanız ne yapardınız? Empatiyi meslekte dahi uyguladığımızda bize kazandırdığı güzel şeyler varken sosyal hayatımıza uyguladığımızda ortaya nasıl güzellikler çıkacaktır kim bilir.

Her insanı sizinle aynı düşünceye sahip olmasını beklemeyin. Bırakın o arabesk dinlesin sen caz, bırakın o sarının yanına laciverti yakıştırsın sen kırmızıyı, bırakın o baharı sevsin sen kışın en soğuk günlerini. Empati kurmak için de aslında karşındakini bir nebze olsun sevmek gerekir diye düşünüyorum. Tabi bunun tersi de mümkün empati kurarak karşındakini daha çok sevebilirsin. İnsanoğlu olarak sonsuz bir güzelliği sevme istidadına sahipken, beşer olarak birbirimizi sevmekten, anlamaktan aciziz :( Sevmeyi becerirsen muhabbeti, muhabbetin ötesinde tahammülü becerirsin şüphesiz. Sevmek için de karşındaki olmalısın biraz, haa empati kurayım derken kendinizi de unutmayasınız bilakis her şeyin fazlası zarardır.

Ne demiş Aristo? “Anlamak, acı çekmektir.”

Selametle
Akra
23.10.2018
Blogda ücretsiz ve zorla insanlara yazı yazdırarak zengin olan owner notu:  Yazıyı, ülkesel-bölgesel-ailesel-kıtasal ve hatta evrensel bazda nasıl da unuttuğumuzu; belki de unutmaktan ziyade hiç de sahip olmadığımızı hatırlatması açısından tekrar tekrar okudum. Bu sorunları, bir çok kez de maruz kalarak, yaşayan bir birey olarak da ah ulan diyorum; lisede mal gibi trigonometri öğreteceklerine empati yapmayı, orta okulda havuz problemleri yerine sağlıklı iletişim kurmayı, elli tane soru bankası çözdürmek yerine insanları anlamayı (yazar burada matematiği sevmediğini vurguluyor) öğretseler keşke demeden edemiyorum. Neyse efendim, iyi okumalar. İşim çok :D Keşke günler 30 saat olsa.

Yorumlar