ABD’de Hayvancılık Para Kazandırıyor mu? Yem, Et ve Süt Fiyatları Nasıl?
Öğrenimim süresince
ABD’de çiftçilerle de tanışma fırsatım oluyor. Onlardan gözlemlediğim kadarıyla buradaki hayvancılık ile ilgili notlarımı aktarmaya çalışacağım. Bulunduğum
bölgenin iklimi Karadeniz Bölgesi'ne benziyor. Dolayısıyla Jersey ırkı burada
yaygın. Çiftlikler Holstein ve Jersey sürülerinden oluşuyor, bir çoğunda da
sadece Jersey var. Jersey beslemeye rağbet edilmesinin bir diğer sebebi süt
parasının sütun içerdiği protein ve yağ miktarına göre ödenmesi. Kimse sütteki
suya para vermiyor. Sütün besin içeriği ne kadar yüksekse o kadar çok para
kazanıyorsunuz.
350 sağmallı, robot sağım sistemine sahip bir çiftlik, Tillamook, Oregon, 2017 |
Yeni doğum yapmış bir Jersey |
Gelelim fiyatlara, burası organik çiftlik olduğu için sütün litresi besin içeriğine göre değişmekle beraber 65-70 cent civarında satılıyor. Konvansiyonel olanlarda ise 35-40 cent civarında. Bu insanlar yoncayı max 170-200 dolar/ton a temin ediyorlar. (bu bölgede yonca yetişmiyor, iç bölgelerden geliyor, iç bölgelerde mesela Iowa’da 110$/ton a kadar düşüyor.)
Meranın 24 saat sulanması için kuyu suyu kullanılıyor. Çiftliğin bir aylık elektrik gideri ise 2500$. Çiftçi mazotu %15 daha ucuza alıyor. İyi bir Jersey inek max 1700$, bir haftalık Jersey buzağı da 80$ civarında. Asgari ücretin de 1600-1700 dolar olduğunu buraya not düşelim (normalde saatlik ücret olarak hesaplanır, ülkemizle kıyaslanabilmesi için yuvarlak olarak aylık hesapladım). Yani insanlar bir asgari ücrete bir inek alabiliyorlar. Bizde ise bir inek için 6-7 asgari ücret lazım. Bu oran bile iki ülke arasındaki et piyasası farklılığını anlatmaya yeter.
Buradan et piyasasına
geçmek istiyorum. Jersey buzağının 80$ a temin edilebildiği piyasada diğer
ırkların da fiyatını tahmin etmek zor olmasa gerek. Hem besi başlangıcı için buzağıya
harcanan para az hem de yem ucuz. Dolayısıyla hayvan büyütmek bu insanlar için
külfet değil. Markete gittiğinizde
sığır etinin kilosunu 11-12 dolara alabiliyorsunuz. Bazen indirime giriyor 7-8
dolara kadar düşüyor. Yani asgari ücretli bir Amerikan aylığına 145 kg et
alabiliyorken, asgari ücretli bir Türk 40 kg et alabiliyor (Türkiye'de eti 40 tl/kg olarak hesapladım).
Mutlaka bu
fiyatları etkileyen bir çok sebep vardır (petrol,
gübre fiyatları vs). Ama sonuç olarak ABD’de yıllık kişi başına et tüketim
ortalaması 25.6 kg sığır, 22.8 kg domuz, 48.3 kg kanatlı 0.4 kg koyun eti iken
ülkemizde; 8.3 kg sığır, 0.1 kg domuz, 17.8 kg kanatlı, 4.1 kg koyun etidir. (Bu veriler 2017 yılına ait OECD
verileridir) Bence bu uçurum tarımsal üretim farklılığıyla açıklanamaz.
Genel olarak zenginseniz çok yersiniz fakirseniz az yersiniz. Tarımsal üretim
için araziniz veya hayvan sayınız yetersiz ise, tarımsal teknolojiye yönelirsiniz,
tarımsal teknoloji ihraç eder karşılığında hayvansal ürün ithal edersiniz.
Örnek olarak Hollanda. Konya'nınki kadar yüz ölçümüne sahip ülke 94 milyar dolarlık
tarımsal ihracat gerçekleştirirken aynı yıl Türkiye 17 Milyar dolarlık tarımsal
ihracat gerçekleştirmiş. 94 milyarı domates satarak kazandıklarını hiç
sanmıyorum.
Üniversitede çok
sevdiğim bir hocam söylemişti ‘’Tarih boyunca et yiyenler ot yiyenleri
yönetmiştir.’’ Sözün özü; vatandaşımızın hayvansal proteini tüketebildiği ölçüde dünyada sözümüz
geçer. Tarım politikamızın vatandaşın hayvansal ürün alım gücünü kademeli
olarak artırma üzerine kurulmasını temenni ediyorum.
Sizlere de daha etli
günler diliyorum.
Yunus Gültekin
Dünyada vegan akımı gün geçtikçe artmakta. Bu akımın hayvancılığın geleceği ve et tüketim miktarları açısından etkisi nasıl olur sizce?
YanıtlaSilMerhaba, Veganlığın hayvancılığın gidişatını çok önemli derecede etkileyeceğini sanmıyorum. Tıpkı organik tarım/hayvancılık gibi beslenmeye bir alternatif olarak kalacaktır. Zira marketlerde de organik ürünleri görmemize rağmen, diğer ürünlerin satışı önemli ölçüde etkilenmiyor. Ayrıca çiftlik hayvanlarının doğanın karbon döngüsünde önemli role sahip olduğu ifade ediliyor. İklim değişikliği ve çölleşmeye karşı çiftlik hayvanlarından istifade ediliyor. Ayrıntılı bilgi için linkteki videoya göz atabilirsiniz. Teşekkürler.
Silhttps://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI
Yunus bey iyi günler,
YanıtlaSilpeki yapay et endüstrisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/ette-yeni-duzenleme-2021de-restoranlarda-40901257
@Yunus Gültekin ben de merak ediyorum açıkçası :D
SilMerhaba, 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağı ve kişi başı gıda tüketiminin şimdikinden çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Gıda ve su sıkıntısı muhtemel problemlerin arasında. Bu tür gelişmeler bu sorunu çözmek için güzel adımlar olabilir. Teşekkürler.
Sil